Τα νέα γραφεία μας
Νέα έδρα της Εταιρείας θα είναι στον τέταρτο όροφο του μεγάρου «Κισσός».  >>
18/04/2016
Παρουσίαση του 20ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
11/03/2016
Oμιλία της κ. Παπαθανασίου >>
28/11/2015
Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Λιάπη >>
20/12/2014
Παρουσίαση του19ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
8/10/2014

Τιμητική εκδήλωση για τον Ιάσονα Ευαγγέλου >>

Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

     Σπουδαίο επιστημονικό γεγονός αναμένονται να συμβεί στο Βόλο κατά το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου, οπότε η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, σε συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ του Δήμου Βόλου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «ο Βόλος και η περιοχή του από τον Πρώτο έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Είναι η πρώτη φορά που η περίοδος του Μεσοπολέμου αντιμετωπίζεται από όλες σχεδόν τις πλευρές, με έμφαση στην ιστορία, την οικονομία, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό στην περιοχή. Υπήρξε πράγματι η περίοδος αυτή και για το Βόλο μια εποχή με σημαντικά γεγονότα και ανακατατάξεις, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αλματώδης ανάπτυξη των γραμμάτων και των κοινωνικών διεργασιών. Μέσα στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών αναστατώσεων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου την όψη και την ιστορία της πόλης σημάδεψαν εξαιρετικής σημασίας πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα, άξια να μελετηθούν. Για παράδειγμα η εγκατάσταση των Μικρασιατών ελλήνων προσφύγων, οι δημαρχίες του Γκλαβάνη, του Κ. Καρτάλη και Σπυρίδη, οι εργατικοί αγώνες με τα «Φεβρουαριανά» και τα γεγονότα του 1936, η δεσποτεία του Γερμανού Μαυρομάτη, η ανέγερση των τριών μεγάλων εκκλησιών του Αγ. Νικολάου, της Μεταμόρφωσης και των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, οι οικονομικές διεργασίες και πτωχεύσεις, η βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά και η εξαιρετική πρόοδος στον αθλητισμό, στα λογοτεχνικά, τα εικαστικά και τα μουσικά πράγματα. Η κυκλοφόρηση περιοδικών και η ίδρυση σωματείων, η χειραφέτηση της Βολιώτισσας, αποτελούν πεδία επιστημονικής προσέγγισης από ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.
Έχουν κληθεί και θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις τους ο κ. Πολυμέρης Βόγλης, επ. καθηγητής Ιστορίας ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Ευάγγελος Πρόντζας, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιου, ο κ. Κώστας Λιάπης, λαογράφος και συγγραφέας, ο κ. Χαράλαμπος Χαρίτος, ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Βάσσα Παρασκευά, δρ Θεολογίας, ο κ. Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-  Σταθαράς, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, η φιλόλογος κ. Βέρα Βασαρδάνη, η μουσειοπαιδαγωγός κ. Μαρία Σπανού, ο κ. Γιώργος Κοντομήτρος, δρ  Ιστορίας της Εκπαίδευσης, ο κ. Γιάννης Κουτής, ιστορικός, ο κ. Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, ο κ. Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, η κ. Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, ομότ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Κώστας Αδαμάκης, επ. καθηγητής Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κ. Μηλίτσα Καραθάνου - Ζαρλή, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις έξι συνεδρίες θα προεδρεύσουν οι κ.κ. Σωκράτης Αναγνώστου, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Απόστολος Παπαθανασίου, νομικός και συγγραφέας, Αντώνης Σμυρναίος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Ξενάκης, δρ φυσικών επιστημών και Αίγλη Δημόγλου, δρ ιστορίας. Τις εργασίες του συνεδρίου θα πλαισιώσουν ένα οπτικοακουστικό αφήγμα με τίτλο «Ο Βόλος στο Μεσοπόλεμο: το χρονικό μιας εποχής», με επιμέλεια των Γιάννη Κουτή - Γιώργου Σουλακούδη, και ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μουσικές και τραγούδια του Μεσοπολέμου», με τη φροντίδα της Κασσιανής Αμυγδαλίτση
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 (από τις 7 μ.μ.), το Σάββατο 15 το πρωί από τις 9 και το απόγευμα από τις 5.30Ο και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2011 (από τις 10.30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Τσεχικού Επιμελητηρίου (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος) στο Βόλο, με είσοδο ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.