Τα νέα γραφεία μας
Νέα έδρα της Εταιρείας θα είναι στον τέταρτο όροφο του μεγάρου «Κισσός».  >>
18/04/2016
Παρουσίαση του 20ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
11/03/2016
Oμιλία της κ. Παπαθανασίου >>
28/11/2015
Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Λιάπη >>
20/12/2014
Παρουσίαση του19ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
8/10/2014

Τιμητική εκδήλωση για τον Ιάσονα Ευαγγέλου >>

Το ιστορικό της ίδρυσης και της δράσης της ΕΘΕ
Οι διεργασίες για την ίδρυση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου του 1964, όταν με τη πρωτοβουλία των πνευματικών σωματείων της πόλης, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα της Λέσχης Βόλου, στην οποία μίλησε ο έφορος τότε Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας και αργότερα καθηγητής της προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δ. Θεοχάρης με θέμα: «Σκέψεις για την ίδρυση Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών στο Βόλο».
Το κενό που υπήρχε τότε στην πόλη αλλά και γενικότερα στο θεσσαλικό χώρο από την έλλειψη ενός επιστημονικού ιδρύματος που θα μελετούσε το παρελθόν του τόπου αλλά και τα σύγχρονα προβλήματά του, θέτοντας υψηλούς και σοβαρούς στόχους, ήταν μεγάλο και η κάλυψή του επιτακτική. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ούτε το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Βόλου κ.λπ., παρά μόνον μερικά μικρά πολιτιστικά σωματεία και οι προσπάθειες λίγων αξιόλογων ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στον πνευματικό χώρο.
Η πρωτοβουλία εκείνη του Δ. Θεοχάρη, ο οποίος εξέφραζε και το κοινό όραμα όλων των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, δεν ευοδώθηκε αμέσως. Οι διερευνητικές όμως επαφές και οι διεργασίες συνεχίστηκαν. Ακολούθησε η δικτατορία του 1967 με όλα τα δυσμενή επακόλουθα για την πνευματική κίνηση του τόπου.
Στις αρχές του 1971, πάλι με πρόταση του Δ. Θ. καταρτίστηκε το καταστατικό στην τελική του μορφή, το οποίο και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Βόλου τον Μάρτιο του 1971.
Από τον Ιούλιο του 1971 η Εταιρεία άρχισε κανονικά τη λειτουργία της και από τότε έχει μια συνεχή επιστημονική και δημιουργική πορεία.

Τα ιδρυτικά μέλη που υπέγραψαν το καταστατικό της ήσαν: 
Νίκος Μπαζιάνας, ο οποίος σήκωσε και όλο το βάρος της θεσμικής και λειτουργικής συγκρότησής της, Γ. Θωμάς, Νικ. Μπρισίμης, Κων. Σουγιουλτζόγλου, Κων. Στριμμένος, Νικ. Νικονάνος, Κων. Γαλλής, Δημ. Ζαχαρίου, Αργ. Μπισακός, Κων. Ξηραδάκης, ΑΘ. Κυριάκος, Ελένη Μπάμπαλη, Ελένη Σεφεριάδου, Γ. Κοτοπουλέας, Θ. Παπαθωμαΐδης, Ιωάν. Ανδρέου, Αλκ. Γκέσκος, Στ. Βασαρδάνης, Ιωάν. Πατρίκος, Έρση Σαράτση, Μιχ. Παπαϊωάννου, Γ. Σάρρος, Δημ. Θεοχάρης, Γ. Καρυδάκης, Κ. Μπράβος και Τιτίκα Παπαζαφείρη.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, οι σκοποί της Εταιρείας είναι η προώθηση και ενίσχυση των επιστημονικών ερευνών και μελετών, οι οποίες αναφέρονται κυρίως στη Μαγνησία και γενικότερα στη Θεσσαλία, η ενίσχυση της πνευματικής κίνησης του τόπου και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τη διασφάλιση του μνημειακού και λαογραφικού πλούτου της περιοχής.
Οι σκοποί αυτοί πραγματοποιούνται σταθερά με τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της (δημοσιεύσεις, εκδόσεις, επιμορφωτικά μαθήματα, διαλέξεις, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις, ξεναγήσεις κ.λπ.). 
Φέτος η Εταιρεία κλείνει έναν κύκλο σαράντα πέντε χρόνων ζωής και προσφοράς στην έρευνα, την επιστήμη και τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα να τύχει πανελληνίων διακρίσεων για το επιστημονικό και πολιτιστικό της έργο και να καταξιωθεί ευρύτατα μέσα και έξω από τα όρια του ελλαδικού χώρου.
Σταθμό στην πορεία της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών αποτέλεσε η βράβευσή της για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών το 2011

Στην επιτυχημένη αυτή πορεία της Εταιρείας συνετέλεσαν φωτισμένες προσωπικότητες, που υπήρξαν πρόεδροί της, όπως ο αείμνηστος ιδρυτής της Δημ. Θεοχάρης, ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Απόστολος Παπαθανασίου, ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφορος τότε αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο αείμνηστος λαογράφος και επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κίτσος Μακρής και ο νομικός και ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Σιάτρας.
Επίσης, στο δύσκολο έργο της Εταιρείας βοήθησαν πολύ και τα επίλεκτα μέλη των Διοικήσεών της, τα οποία με εναλλασσόμενες αρμοδιότητες συνετέλεσαν στη γόνιμη λειτουργία της, όπως οι: Νίκος Μπαζιάνας, Γιώργος Θωμάς, Γιάννης Μουγογιάννης, Χαράλαμπος Χαρίτος, Κώστας Λιάπης, Γιάννης Σακελλίων, Κώστας Στριμμένος, Δημήτρης Παντελοδήμος, Λάζαρος Δεριζιώτης, Νίκος Κολοβός, Τιτίκα Παπαζαφείρη, Κρίτων Παπαδόπουλος, Γιάννης Πατρίκος, Ευάγγελος Γκόμας, Γρηγόρης Καρταπάνης, Θωμάς Παπαθωμαΐδης, Βαγγέλης Νίκου, Μηλίτσα Καραθάνου, Δημήτρης Τσιλιβίδης, Αίγλη Καραμανλή, Αλέκος Σαπουνάς, Απόστολος Παπαποστόλου, Αιμίλιος Σουβατζής, Δημήτρης Παντελής, Απόστολος Πλαγεράς, Μανώλης Γκαγκάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Μαρία Τσιούπη, Γιώργος Κοντομήτρος, Μαρία Κουζόγλου, Σταύρος Κατσούρας, Μαρία Σπανού, Βάσσα Παρασκευά και Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Το σημερινό Δ.Σ. της Εταιρείας: 
Πρόεδρος
: Μηλίτσα Καραθάνου 
Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Καρταπάνης 
Αντιπρόεδρος: Αιμίλιος Σουβατζής
Γενικός Γραμματέας:  Γιώργος Κοντομήτρος
Οργανωτικός Γραμματέας: Αλέξανδρος Καπανιάρης
Ταμίας: Σταύρος Κατσούρας 
Μέλη: Μαρία Σπανού