Τα νέα γραφεία μας
Νέα έδρα της Εταιρείας θα είναι στον τέταρτο όροφο του μεγάρου «Κισσός».  >>
18/04/2016
Παρουσίαση του 20ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
11/03/2016
Oμιλία της κ. Παπαθανασίου >>
28/11/2015
Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Λιάπη >>
20/12/2014
Παρουσίαση του19ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
8/10/2014

Τιμητική εκδήλωση για τον Ιάσονα Ευαγγέλου >>

Εκθέσεις-ΞεναγήσειςΕπιστημονικά συνέδριαΗμερίδεςΦωτογραφίες

Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας είναι πολλές και ποικίλες και καλύπτουν όλους τους τομείς προσφοράς γνώσης σε όσο το δυνατόν ευρύτερους κύκλους προσώπων.
Η Ε.Θ.Ε. το 1972 ίδρυσε το «Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλίας», το οποίο έκτοτε και ως το 1988 λειτουργούσε με τη φροντίδα της και στο χώρο των γραφείων της. Πρώτος διευθυντής του υπήρξε ο Ν. Μπαζιάνας ως το 1973, τον οποίο διαδέχθηκε από το 1973-75 ο Δ. Παντελοδήμος και από το 1976 ως το 1988 ο Δ. Σιάτρας, οπότε και ονομάστηκε «Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Μαγνησίας» και περιήλθε στο Υπουργείο Παιδείας με προϊστάμενο τον Β. Νίκου.
Από τον Μάιο του 1991 το «Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Μαγνησίας» μετονομάστηκε σε «Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Μαγνησίας», τα γνωστά μας Γ.Α.Κ.
Επίσης στη συνεργασία της Εταιρείας με το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και τη συνδιοργάνωση ειδικών σεμιναρίων στην έδρα της με τον καθηγητή Ιωάν. Τριανταφυλλίδη, βρίσκονται οι ρίζες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Εταιρεία από την άνοιξη του 1972 άρχισε μια σειρά μορφωτικών μαθημάτων με τη μορφή της συγκροτημένης ενότητας, έναν θεσμό άγνωστο μέχρι τότε στην πόλη, που καταξιώθηκε στη συνείδηση των Βολιωτών. Τα μαθήματα λειτουργούσαν σε κλίμα μάθησης, με ανάπτυξη δηλαδή των θεμάτων από ειδικούς και παράλληλη συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις και συζητήσεις.
Συνολικά από το 1972-74 στο «Λαϊκό» αυτό Πανεπιστήμιο έγιναν 54 μαθήματα, με πυκνό κάθε φορά ακροατήριο, και θέματα που αφορούσαν τους τομείς αρχαιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης, παλαιοντολογίας, θεωρίας θεάτρου, λαογραφίας κ.λπ.
Στα μαθήματα αυτά δίδαξαν οι καθηγητές πανεπιστημίου: Χρύσανθος Χρήστου, Γ. Μπακαλάκης, Ι. Μελέντης, Κ. Βουρβέρης, Μιχ. Μερακλής, Ι. Χασιώτης, Αριστ. Σκιαδάς, Γ. Π. Σαββίδης, Δ. Λυπουρλής, Ν. Χουρμουζιάδης, Δημ. Τριχόπουλος, Σπ. Κυριαζόπουλος, Σπ. Ιακωβίδης, Δ. Θεοχάρης και Αχ. Αδαμαντιάδης, καθώς και προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Κ. Γεωργουσόπουλος, η Ολυμπία Καράγεωργα κ.ά. αλλά και πνευματικοί άνθρωποι της πόλης, όπως οι: Μ. Μουρζόπουλος, Ν. Μπαζιάνας, Δ. Παντελοδήμος, Κ. Μακρής κ.ά.
Από το 1975 που ξεκίνησε η καινούργια περίοδος επιμορφωτικών μαθημάτων και διαλέξεων, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος μαθημάτων για το Αρχαίο θέατρο, με σειρά παραστάσεων αρχαίου δράματος στο θέατρο Δημητριάδος, όπως π.χ. οι «Ιππής» του Αριστοφάνη.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η σειρά μαθημάτων νεοελληνικής λογοτεχνίας, στην οποία δίδαξαν οι: Λίνος Πολίτης, Γ. Σαββίδης, Δημ. Μαρωνίτης και Άλκης Αγγέλου.
Ακολούθησαν τα μαθήματα στο πλαίσιο της γενικής ενότητας «Η τουρκοκρατία στην Ελλάδα» που έγιναν την περίοδο 1976-1977, με εμβόλιμες διαλέξεις για την αρχιτεκτονική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο και την τέχνη.
Στην τριετία 1975-77 πραγματοποιήθηκαν 39 εκδηλώσεις, μαθήματα και διαλέξεις, με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς δασκάλους Φ. Κακριδή, Δ. Φατούρο, Χ. Φράγκο και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών: Ν. Κολοβό, Χ. Χαρίτο, Π. Ζάννα, Σ. Λυδάκη, Αργ. Μπισακό, Α. Τάσσο και Β. Ραφαηλίδη.
Την επόμενη τετραετία 1978-82 οργανώθηκαν και πάλι 42 εκδηλώσεις, με ένα άνοιγμα της θεματογραφίας που κάλυπτε σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, κοινωνιολογικές και ψυχολογικές. Επίσης, τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τιμήθηκαν από την Εταιρεία με μια σειρά τεσσάρων εκδηλώσεων, όπου μίλησαν οι: Γ. Σακελλίων, Γ. Σιαφλέκης, Μ. Μουρτζόπουλος και Β. Σκουβαράς.
Την περίοδο 1982-90 οι εκδηλώσεις ξεπέρασαν τις 45 με ομιλητές τους καθηγητές Πανεπιστημίου Ι. Χασιώτη, Κ. Μητσάκη, Νικ. Πανταζόπουλο, Aντ. Κουτσελίνη, Θ. Τάσσιο, Γ. Μπαμπινιώτη, Γ. Γιατρομανωλάκη και τους επιστήμονες - ερευνητές Στ. Παντίδη, Χρ. Χειμώνα, Ν. Νικονάνο, Κ. Μακρή, Λ. Δεριζιώτη, Κ. Μαυρομάτη, Κ. Λιάπη, Ν. Πράντζο, Χ. Χαρίτο, Δ. Σιάτρα, Μ. Εξαρχόπουλο, Δ. Παντελοδήμο κ.ά. Από το 1900 ως το 2000 συνεχίστηκε η επιστημονική πορεία της Ε.Θ.Ε. με τη διοργάνωση μιας σειράς πετυχημένων εκδηλώσεων και διαλέξεων, με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και με ομιλητές σημαντικούς επιστήμονες και ερευνητές, όπως οι: Αθ. Καραθανάσης, Αντ. Κουτσελίνης, Γ. Χουρμουζιάδης, Ε. Βακαλό, Ν. Κολοβός, Δ. Παντελοδήμος, Π. Νούτσος, Γ. Πατελοδήμος, Κ. Σβολόπουλος, Δ. Τσιλιβίδης, Χ. Χαρίτος, Χρ. Ξενάκης, Μ. Εξαρχόπουλος κ.ά.
Στις δραστηριότητες της Ε.Θ.Ε. αυτής της περιόδου ας προστεθούν ακόμα η συνεργασία της με αντίστοιχους ομόλογους φορείς και συλλόγους άλλων περιοχών, η διαμαρτυρία της για τη γαλλική πρόταση περί περιορισμού επισήμων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποκλεισμού από αυτές γλωσσών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, και η αδιάκοπη βοήθειά της σε ερευνητές και σπουδαστές.
Τέλος κατά την δεκαετία 2000-2010 η Εταιρεία οργάνωσε, πάντα με μεγάλη επιτυχία, πολλές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ. με ομιλητές και εισηγητές τους καθηγητές πανεπιστημίου, Αντ. Κουτσελίνη, Παν. Μποσνάκη, Στ. Περεντίδη, Αθ. Καραθανάση, Γ. Χουρμουζιάδη, Ευαγ. Αυδίκο, Μιχ. Βέλλα, Δημ. Μαραγκόπουλο, Γ. Γκέκο, Κ. Φωτιάδη, Σ. Ηλιάδου- Τάχου, Ρ. Φράγκου- Κικίλια, Χ. Χαρίτο, Αχ. Αδαμαντιάδη και τους Δ. Σιάτρα, Γ. Θωμά, Μ. Καραθάνου, Θ. Σαμαρά, Κ. Ακριτίδου Λ. Παπαστάθη, Αν. Βολιώτη, Απ. Φοινικόπουλο, Κ. Λιάπη, Π. Βαρβαρήγου, Γ. Κοντομήτρο, Στ. Κατσούρα, Μ. Σπανού. Τον Δεκέμβριο του 2009 η Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τις τελευταίες εκδόσεις της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που απέσπασε κολακευτικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο.

Στις δραστηριότητες της Ε.Θ.Ε. αυτής της δεκαετίας ας επισημανθεί η συνεχής συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η διοργάνωση ημερίδας για τη ναυτιλία, σε συνεργασία με το ΔΗ.Κ.Ι., η εκδήλωση προς τιμήν του Γ. Σακελλίωνα με τρεις εισηγήσεις από τον Δ. Σιάτρα, το Γ. Θωμά και τη Μ. Καραθάνου και απαγγελίες ποιημάτων του από τους Β. Μητσάκη και Αμ. Γκιζά, μια ποιητική βραδιά με ομιλήτρια τη Μηλίτσα Καραθάνου για τη νεότερη ποίηση και με απαγγελίες ποιημάτων πάλι από τους Β. Μητσάκη και Αμ. Γκιζά, η διάλεξη του διάσημου συντοπίτη καθηγητή Γ. Γκέκου, η διάλεξη του επίσης  διάσημου συντοπίτη καθηγητή Αχ. Αδαμαντιάδη και ο μεγάλος δίγλωσσος τόμος με την ιστορία της πόλης και της περιοχής, η έκδοση του οποίου για την Εταιρεία υπήρξε ένας άθλος. Το 2006 τέσσερα μέλη της ΕΘΕ (Μ. Καραθάνου, Δ. Τσιλιβίδης, Γ. Κοντομήτρος, Α. Ατσιάς) συμμετείχαν με εισηγήσεις στο πανελλήνιο συνέδριο για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Αλ. Δελμούζου, το οποίο οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και της Τοπικής Ιστορίας Χ. Χαρίτος, ιστορικό στέλεχος της Εταιρείας με θέμα «Η επικαιρότητα του Αλέξανδρου Δελμούζου και η πρωτοπορία του βολιώτικου σχολείου». Στο ίδιο συνέδριο τρία μέλη της Εταιρείας συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή (Μ. Σπανού, Α. Ατσιάς, Γ. Κοντομήτρος), ενώ ο Β. Μητσάκης συμμετείχε με δραματοποιημένη αφήγηση.