Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών στη Μυτιλήνη

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών στις 5 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση του τριήμερου επιστημονικού της συνεδρίου (14-15-16 Οκτωβρίου, αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας), συνδιοργάνωσε εκδήλωση αδελφοποίησης με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος». Ως γνωστόν η ΕΘΕ κλείνει εφέτος σαράντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού, ενώ το αδελφό πια σωματείο της Μυτιλήνης συμπληρώνει τριάντα πέντε χρόνια αντίστοιχης δράσης.
Τον Απρίλιο του 1977 μια ομάδα Μυτιληνιών ίδρυσε τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος» που σύντομα κατόρθωσε να βρει τη θέση του στα πολλά πνευματικά και καλλιτεχνικά σωματεία της πόλης. Ο προσανατολισμός των στόχων του ΦΟΜ ήταν πιο πολύ στον εικαστικό, φιλολογικό και λαϊκό- παραδοσιακό χώρο. Έτσι με ενθουσιασμό και μεράκι δραστηριοποιείται στον τομέα του Θεάτρου, της Μουσικής, της Λογοτεχνίας, των Εκδόσεων και Εντύπων, των Εικαστικών και Παραδοσιακών Τεχνών, του Κινηματογράφου, της Φωτογραφίας και γενικότερα στο χώρο του Πολιτισμού. Ο ΦΟΜ στεγάζεται με ενοίκιο στον τρίτο όροφο ενός παραδοσιακού διατηρητέου τριώροφου ακινήτου, σε ένα χώρο ζεστό και με διάχυτη καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, ο οποίος διαμορφώθηκε σε θέατρο 150 θέσεων από τη γνωστή «Ομάδα μελετών με άξονα την αρχιτεκτονική, + πέντε Συν» της Αθήνας. Στο χώρο αυτό λειτουργούν τα τμήματα Λογοτεχνίας, Μουσικής, Ζωγραφικής μαζί με τη Σχολή και την Gallery- Ph.O.M., ενώ λειτουργεί και η αίθουσα «Λεσβιακής Βιβλιοθήκης» με αρχειακό υλικό.  Η αίθουσα λειτουργεί και ως κινηματογράφος. Ο ΦΟΜ παράλληλα εκδίδει το περιοδικό των λεσβιακών γραμμάτων και τεχνών «Μυτιλήνη».
Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών αδελφοποιήθηκε με τον πολύτροπο ΦΟΜ στο χώρο του θεάτρου του σε εκδήλωσης της 5ης Νοεμβρίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι και στελέχη της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης της Μυτιλήνης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφέρειας και ο δήμαρχος κ. Βουνάτσος, οι οποίοι εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για την πορεία της ΕΘΕ, που παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕ κ. Βάσσα Παρασκευά. Ο δραστήριος πρόεδρος του ΦΟΜ κ. Περικλής  Μαυρογιάννης αντάλλαξε το σχετικό δίπλωμα με την κ. Παρασκευά. Αντηλλάγησαν επίσης τόμοι του εκδοτικού έργου των δύο αδελφών σωματείων.  Θερμά προσφώνησε τους εκπροσώπους της ΕΘΕ ο Λαρισαίος πρόεδρος του συλλόγου των Θεσσαλών Λέσβου «Ο Αχιλλέας» κ. Διονύσιος Νικολάου, ο οποίος προσέφερε για την βιβλιοθήκη της ΕΘΕ και τον τόμο «Λέσβος η Αιολική». Παρόντες και συντοπίτες, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού της Λέσβου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πνευματικά πράγματα. Η εκδήλωση προβλήθηκε βέβαια από τον τοπικό τύπο του νησιού και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Επίσης η ΕΘΕ παρουσίασε στο εκλεκτό κοινό τον 18ο τόμο του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, που είναι εν μέρει αφιερωματικός στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η παρουσίαση έγινε από τον επιμελητή της έκδοσης Γιώργο Κοντομήτρο, Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΘΕ.
Η εμπειρία της θερμής φιλοξενίας, όπως και το εξαιρετικό ενδιαφέρον που γεννήθηκε για τα πολιτιστικά δρώμενα σε Βόλο και Μυτιλήνη, ενδυνάμωσε την πρόθεση για πολιτιστικές ανταλλαγές στις δύο πόλεις, που συνδέονται με τόσα κοινά. Αναμένεται αντίστοιχη κίνηση ανταπόδοσης της επίσκεψης από την πλευρά των Μυτιληνιών, η οποία πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει το ευρύτερο ενδιαφέρον των Βολιωτών. 
Η ΕΘΕ ευχαριστεί για τη φιλοξενία ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΦΟΜ Περικλή Μαυρογιάννη, τον διδάκτορα Θανάση Καλαμάτα, ο οποίος μεσολάβησε για την αδελφοποίηση των σωματείων, καθώς και τον δήμαρχο Βουνάτσο, ο οποίος με την εκρηκτική του παρέμβαση κατά τη συζήτηση στήριξε ηθικά και υλικά την ΕΘΕ.