Τα νέα γραφεία μας
Νέα έδρα της Εταιρείας θα είναι στον τέταρτο όροφο του μεγάρου «Κισσός».  >>
18/04/2016
Παρουσίαση του 20ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
11/03/2016
Oμιλία της κ. Παπαθανασίου >>
28/11/2015
Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Λιάπη >>
20/12/2014
Παρουσίαση του19ου τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών >>
8/10/2014

Τιμητική εκδήλωση για τον Ιάσονα Ευαγγέλου >>

 O 19ος  τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη

Παρουσιάστηκε το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο Σαράτση του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο νέος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών με αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη.
Η έκδοση κατέστη δυνατή χάρις στην ευγενική προσφορά του ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» και ιδιαίτερα στην πρόεδρό του κ. Κατερίνα Μιλτιάδη Πορφυρογένη, η οποία στήριξε οικονομικά την προσπάθεια.
Ο 19ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, ο οποίος συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα ακριβώς χρόνων από τον Οκτώβριο του 1964 που ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ίδρυση της Εταιρείας, είναι αφιερωμένος σε μια εξέχουσα μορφή των βολιώτικων Γραμμάτων, στο συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Μουγογιάννη, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου 2014.
 Για την προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Μουγογιάννη έγραψαν η Βέρα Βασαρδάνη, η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, ο Γιώργος Θωμάς, ο Κώστας Λιάπης, ο Γιάννης Μαντίδης, η Φιλομήλα Μουγογιάννη, η Κατερίνα Πορφυρογένη, ο Νίκος Τσούκας και ο Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος.
Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμα πέντε μελέτες, οι οποίες αναφέρονται σε προσωπικότητες που έζησαν στο Βόλο ή είχαν σχέση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Ο διδάκτορας Λατινικής Φιλολογίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παππάς αναφέρεται στον πανεπιστήμονα λόγιο Δανιήλ Φιλιππίδη, που γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου.
Ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρος Βαρελάς αναφέρεται στο βολιώτη πολιτικό Κωστή Τοπάλη, προβάλλοντας σημαντικές πτυχές της δράσης του και ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω έρευνες.
Ο συγγραφέας και ιστορικός των σιδηροδρόμων Κώστας Ανδρουλιδάκης αναφέρεται διεξοδικά στον Κώστα Μαυρουδή, τον πρώτο δάσκαλο του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο. Η σημαντική μελέτη του Κ. Ανδρουλιδάκη φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία για τον Μαυρουδή, τα οποία η τεράστια βιβλιογραφία για τον Ντε Κίρικο αγνοεί.
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρ. Χαρίτος παρουσιάζει την προσωπογραφία της πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Πηνελόπης Χρηστάκου (1878-1951), η οποία υπήρξε η πέμπτη κατά σειρά ελληνίδα φοιτήτρια και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονός που την κατατάσσει στις πρωτοπόρες γυναίκες της εποχής της.
Ο διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Γιώργος Κοντομήτρος αναφέρεται στη σπουδαία και πρωτοπόρο λογία και παιδαγωγό Μαρία Αμαριώτου (1897-1997), η οποία με τις ευρύτατες σπουδές της στη Γερμανία και το πλούσιο συγγραφικό της έργο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και καταξίωσης στους πνευματικούς κύκλους της Αθήνας.
Τον τόμο επιμελήθηκε ο Γιώργος Κοντομήτρος, ενώ τον συντονισμό της ύλης είχε η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου. Επιστημονικοί συνεργάτες ήταν ο Κώστας Λιάπης και ο Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος.